Techlabs

Samen met Openbaar Onderwijs Groningen en Gereformeerde Scholengroep Gomarus werken we in Groningen aan Sterk Techniek Onderwijs (STO). We besteden veel aandacht aan voorbereiding op technische beroepen, met als doel leerlingen nog enthousiaster te maken. Tijdens lessen gebruiken we bijvoorbeeld drones en VR-brillen. Daarmee kunnen leerlingen op virtueel bedrijfsbezoek op plaatsen waar ze normaal niet komen, zoals op een scheepswerf of windmolen. En we creëren techlabs, daarover lees je hieronder meer!

Techlabs op het vmbo helpen leerlingen kiezen voor de technische sector

Technologie ontwikkelt zich in razendsnel tempo door. Dit veranderende werk- en leefklimaat vraagt om onderwijs dat meebeweegt met de vragen van de toekomst.

Zo worden in de stad Groningen meerdere techlabs opgezet voor leerlingen van de drie grote schoolbesturen: Openbaar Onderwijs Groningen, Gereformeerde Scholengroep en de Christelijke Scholengemeenschap Groningen. Naast ‘gewone’ lessen in Nederlands, Engels en wiskunde, gaan leerlingen al vroeg op ontdekkingsreis in de technische richting. Leren hoe je een elektrische skelter in elkaar zet of hoe je een eigen game maakt? Vanuit Sterk Techniekonderwijs komen de nieuwste snufjes op praktische wijze aan bod.

Het is al vroeg mogelijk om je te specialiseren

Eén van deze techlabs komt in het gebouw van CSG Kluiverboom, Heyerdahl College en Werkman vmbo aan de techboulevard in Lewenborg. Betrokkene Feiko Bosboom: “Het is de bedoeling dat leerlingen hier in de praktijk leren samenwerken aan diverse technologische toepassingen. Daarbij kijken we al in een vroeg stadium met leerlingen naar manieren om door te stromen in het werkveld of vervolgopleiding in het mbo. Wat vinden leerlingen leuk om te doen en hoe enthousiasmeren we ze daarin? Op individueel niveau kijken we mee naar een toekomst die bij het kind past.”

Van houtbewerking tot drones

Laura en Susan zijn twee leerlingen van CSG Selion in Vinkhuizen. Zij hebben vanuit Sterk Techniekonderwijs net een techniekweek achter de rug, waarin ze een eigen droneparcours mochten bouwen en testen met minidrones. Met enthousiasme mogen zij hun gemaakte creatie vandaag, donderdag 10 maart 2022, presenteren. “Het is echt leuk om met techniek bezig te zijn”, zegt Laura. “Lekker creatief aan de slag gaan en zelf bepalen wat je mag maken.” Naast het creëren van een droneparcours, zijn ze bijvoorbeeld ook bezig met houtbewerking en de basisvaardigheden die daarbij horen. Zo proberen ze allerlei specialisaties om te ontdekken welke het beste bij ze past. “Met een drone vliegen is toch het leukste”, sluit Susan lachend af.

Van games spelen, naar games maken

In Groningen komen in totaal vier techlabs met alle hun eigen specialisaties. Aan de andere kant van de stad, op het Gomarus College, zijn ze met heel andere onderwerpen bezig. Zo zijn Rik en Jaap op het vmbo aan de slag met het maken van hun eigen game. Ze leren designen, programmeren en maken zelf muziek voor hun spel. “We hebben net een probleem opgelost, want je ging niet naar het volgende level als je aan het einde kwam”, zegt Jaap. “Heel fijn, want nu kunnen we verder bouwen. Ik ben net aangenomen op de opleiding Game Development. Daar heb ik veel zin in!” Vanuit Sterk Techniekonderwijs maken de leerlingen uit de stad al vroeg kennis met de kansen in deze sector.

Techlabs groeien verder door

De techlabs staan nog in hun kinderschoenen en worden de komende paar jaar flink doorontwikkeld. Er zijn talloze richtingen – van groene energie en gameontwikkeling tot circulair bouwen – waarbinnen de kinderen hun eigen toekomst mogen bepalen. Maar ook de basisscholen gaan gebruik maken van deze faciliteiten. Op dit moment maken de achtstegroepers al spelenderwijs kennis met de techniek en de toekomstige techlabs.

Vraag naar meer

In veel technische sectoren is een schrijnend tekort aan medewerkers. Vooral op het gebied van energietransitie is er veel vraag naar technische mensen. Het doel van Sterk Techniekonderwijs is het enthousiasmeren van leerlingen voor deze beroepen, waarbinnen kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen tot een waardevolle, praktische functie. Naar school gaan en mogen werken in de praktijk is, met voldoende persoonlijke aandacht, nu eenmaal erg leuk. De vier techlabs in Groningen gaan daar de komende jaren hun steentje aan bijdragen.

Om te zien hoe al deze ontwikkelingen ervoor staan, kwam op 10 maart een beoordelingscommissie langs bij de scholen. Met leden vanuit het hele land keken ze waar de kinderen allemaal mee bezig zijn in het hoge Noorden. Ze werden verwelkomd door enthousiaste leerlingen en bevlogen docenten. Hoe dat eruit zag? Bekijk onderstaande video!

Bezoek beoordelingscommissie STO

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.